Huis kopen in Amsterdam 

            
Appartementen in het Gooi

Wetgeving veranderd omtrent hypotheken

Veel mensen zitten door de crisis in de financiële problemen, die hebben ze zelf veroorzaakt hoor je vaak zeggen, maar waren het niet opeenvolgende regeringen die het kopen van een huis stimuleerden door de mogelijkheid te bieden teveel te kunnen lenen zonder af te hoeven Hypotheekvormen onder druk lossen?

Daar stelt men nu paal en perk aan door te verplichten dat je een deel van de schuld tijdens de looptijd moet aflossen en dat tophypotheken, waarbij vaak 110% van de koopsom van het huis als hypotheek werd verstrekt, niet meer afgesloten mogen worden. Doordat de rente aftrebaar was kozen velen ervoor zoveel mogelijk te lenen en niet af te lossen zodat de rente-aftrek ieder jaar maximaal was. Deze begerigheid breekt velen nu op.
Vervelende bijkomstigheid is, is dat starters op de woningmarkt het nog zwaarder hebben dan voorheen omdat banken extra eisen stellen.

Er zijn een aantal hoofdvormen om een huis te financieren, ik noem ze zonder aam te geven welke de beste is, simpelweg omdat iedere situatie weer anders is. Ik raad je wel aan vooraf onderzoek te doen naar waar de rente gnstig is, soms lijken dat dagkoersen maar ééntiende minder rente kan je al duizenden Euro's besparen op de looptijd van een hypotheek.

Bankspaarhypotheek
U spaart om aan het eind van de rit de lening af te kunnen lossen.

Spaarhypotheek
Bij deze vorm spaart u gedeeltelijk, het andere deel dat tezijnertijd moet worden afgelost wordt afgedekt door een levensverzekering.

Annuïteitenhypotheek
U betaalt in principe iedere maand hetzelfde bedrag, eerst een groot deel aan rente en een klein deel aan rente. Naarmate de looptijd verstrijkt daalt de rente en stijgt het deel dat u aflost.

Lineaire hypotheek
Ook nu is de maandelijks last hetzelfde maar is het deel dat u aflost altijd hetzelfde, de totale schuld wordt gedeeld door het aantal maanden dat de lening loopt.

Beleggingshypotheek
U lost niet af maar stopt het geld in een beleggingsdepot in de hoop (!) dat aan het eind van de rit die pot voldoende gegroeid is om de lening af te lossen. U geniet hierdoor de maximale rente-aftrek.

Spaarbeleggingshypotheek
Eigenlijk zegt de benaming het al, u gaat iets meer op safe door een deel te beleggen en een deel te sparen.

Traditionele levenshypotheek
U sluit een verzekering af die aan het eind de gehele schuld aflost.

Aflossingsvrije hypotheek
U kunt de helft van de waarde van de woning lenen zonder dat u aflost. U gaat er daarmee vanuit dat u altijd de lasten zult kunnen dragen of dat u het huis tezijertijd verkoopt en een goedkoper huis terugkoopt.

Krediethypotheek
U heeft een depot waaruit u geld kunt halen, wat u dus aflost mag u later weer opnemen.

Fiscale behandeling

Het zal duidelijk zijn dat niet iedere hypotheekvorm bij u past. Als u weinig verdient heeft u niet veel aan het betalen van veel rente en als u geen gokker bent moet u ook zeker geen beleggingselement opnemen in uw hypotheekconstructie.
De kans dat de rente-aftrek wordt afgebouwd is groot, ook risicovolle producten zoals beleggingshypotheken zullen tegen het licht worden gehouden. Bestaande contracten zullen aanpassing behoeven als u een (te) groot deel aflossingsvrij heeft ingeboekt.

Laat u goed voorlichten, desnoods vraagt u bij verschillende hypotheekverstrekkers een offerte aan.

Meer informatie

Deze site is een aanzet om eerlijke informatie over het kopen van een woning in Amsterdam te delen met potentiële kopers. Ik ben, zeg maar, een 'gebruiker', door schade en schande wijs geworden.
Er zijn veel sites waarop nuttige informatie staat en er zijn veel betrouwbare makelaars.Of een makelaar georganiseerd is zegt niet alles over de kwaliteit van het kantoor. De MVA, NVM, VBO, LMB en Remax zijn goed georganiseerd en als u een klacht heeft kunt u bij hen terecht. Ook zijn er zelfstandig makelaars die zich hebben verenigd in een collectief.
Bezoek ook eens huizenzoeksites als Funda, Jaap, Makelaarweg, Zoekallehuizen en de Huislijn.

Contact

Ik ben geen makelaar, ook heb ik geen binding met makelaars. Wel heb ik een goede kijk op wat er te koop is in Amsterdam, maar mijn Woonbuurten Amsterdam toekomst ligt hier helaas niet. Als mijn appartement te duur of te klein voor je is kun je mij ook mailen, ik hoor soms wel iets over te koop staande woningen.
Mail of bel (06 - 2555 1644) mij gerust: vraag@koophuis-amsterdam.nl